14 Σεπ 2015

Προσοχή στους εργοδότες "Μαϊμούδες"!

Δυστυχώς δεν υπάρχουν μόνο τσάντες, παπούτσια, ρούχα και αρώματα 'μαϊμούδες', αλλά και εργοδότες. Αυτό μάλιστα είναι το χειρότερο είδος, γιατί τους πληρώνεις αδρά με την εργασία σου, χαραμίζοντας τον χρόνο σου και την ψυχική σου ηρεμία, χωρίς να αποζημιωθείς ποτέ.

Επιτήδειοι εκμεταλλεύονται την ελπίδα των άνεργων για εύρεση εργασίας και κλέβουν τις εργατοώρες τους και τους κόπους τους χωρίς να βάλουν καθόλου το χέρι στην τσέπη.


Τα σημάδια είναι ολοφάνερα, αρκεί να τα μην τα αγνοήσεις μέσα στον ενθουσιασμό σου.

ΣΗΜΑΔΙ 1ο - ΟΙ ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ
Βρίσκεις στις μικρές αγγελίας κάτι που σου ταιριάζει κουτί.

ΣΗΜΑΔΙ 2ο - Ο ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ
Παίρνεις τηλέφωνο και ο υποψήφιος εργοδότης είναι πρόθυμος να σε συναντήσει αμέσως, μιας και τα λίγα που ρώτησε για σένα τηλεφωνικά έδειξε ότι είσαι ακριβώς αυτό που ψάχνει.

ΣΗΜΑΔΙ 3ο - ΤΟ ΠΟΙΟΝ ΤΟΥ ΕΡΓΟΔΟΤΗ
Έχοντας μάθει το όνομα του υποψήφιου εργοδότη σου, κάνεις την ηλεκτρονική σου έρευνα και ανακαλύπτεις ότι δεν υπάρχει επαγγελματική δραστηριότητα που να συνδέεται μαζί του. Ανύπαρκτος! Εσύ επιμένεις όμως, είσαι ριψοκίνδυνος τύπος, έτσι; Πάμε πάρα κάτω!

ΣΗΜΑΔΙ 4ο - ΤΟ FACEBOOK
Τι γίνεται στο FACEBOOK; Δεν βρίσκεις κανένα προσωπικό προφίλ, ή βρίσκεις κάποιο εγκαταλελειμένο χωρίς φωτογραφίες, με σκόρπιες και ανούσιες αναρτήσεις ή σπαμαρισμένο από άσχετους.

ΣΗΜΑΔΙ 5ο - ΚΙ ΑΛΛΟ FACEBOOK
Ακόμα στο FACEBOOK είμαστε. Μπορεί να ανακαλύψεις κάποια επαγγελματική σελίδα ή κάποιο Group, σε άθλια κατάσταση, που η διαχείρισή τους δείχνει να γίνεται από αλλοδαπό πεντάχρονο.

ΣΗΜΑΔΙ 6ο - TO WEB SITE
Συγνώμη, τι είναι αυτό; Απλά, δεν υπάρχει.

ΣΗΜΑΔΙ 7ο - Η "ΕΤΑΙΡΙΑ"
Όταν καταφέρεις να εντοπίσεις τον χώρο της συνάντησης, γιατί μπορεί να μην υπάρχει καν φίρμα εταιρίας σε κάποια πινακίδα, μπαίνεις τελικά μέσα και αναρωτιέσαι αν αυτό είναι γραφείο. Χαρτιά στιβαγμένα πάνω στα γραφεία και στο πάτωμα, ένα χάος όπως και η ουσία της κατάστασης.

ΣΗΜΑΔΙ 8ο - ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ
Εννοείται ότι είσαι ο ιδανικός υποψήφιος, ότι σου προσφέρουν την επιθυμητή αμοιβή και σου υπόσχονται, πριν σε γνωρίσουν, βάσει βιογραφικού και φάτσας δήθεν, αύξηση σε σύντομο διάστημα και πρόσθετες αρμοδιότητες. Βλέπεις η εταιρία κάνει απ' όλα, δουλειά θα υπάρχει πάντα. Θα δουλεύεις από το σπίτι και δεν θα ξοδεύεις έτσι και χρήματα για μετακινήσεις. Κάθε πότε θέλεις να πληρώνεσαι; Θέλεις με τη μέρα; Με τη βδομάδα; Με τον μήνα; Όποτε θέλεις. Πες το κι έγινε!

ΣΗΜΑΔΙ 9ο - Η ΕΡΓΑΣΙΑ
Έναρξη εργασίας χωρίς συμφωνητικό, χωρίς τίποτα. Πιστεύεις όμως ότι μέχρι την πρώτη πληρωμή θα τακτοποιηθεί αυτό. Αν και θα πρέπει να στέλνεις email, δεν σου δίνουν κάποιο εταιρικό. Δεν φαντάζομαι να περιμένεις επαγγελματικές κάρτες ή εταιρικό τηλέφωνο. Ξέχνα τα και δούλευε με ότι έχεις πρόχειρο. Υπομονή μέχρι να πληρωθείς και βλέπουμε.

ΣΗΜΑΔΙ 10ο - Η ΠΛΗΡΩΜΗ
Δουλεύεις λοιπόν ένα μήνα ή περισσότερο και περιμένεις να πληρωθείς. Και περιμένεις. Και περιμένεις. Σταματάς να δουλεύεις μέχρι να πληρωθείς τα χρεωστούμενα και αρχίζεις τα τηλεφωνήματα. Και ακόμα περιμένεις. Αν είσαι τυχερός, απαντά ο εργοδότης στα τηλέφωνα, αλλά φυσικά δεν ακούς αυτό που θέλεις.

ΣΗΜΑΔΙ 11ο - ΟΙ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΕΣ
Στο τηλέφωνο λαμβάνεις την ίδια απάντηση: δεν έχω λεφτά τώρα, τα capital controls με έχουν τσακίσει, δεν πάνε καλά οι δουλειές, έχω μπλέξει, θα δω τι θα κάνω, κάνε υπομονή, θα σε πάρω τηλέφωνο. Σου πετάει θρασύτατα δε και το άλλο, ότι μπορεί να φταις κι εσύ γιατί δεν έφερες τα επιθυμητά αποτελέσματα, άσχετα αν αυτό είναι εντελώς αβάσιμο και αναληθές. Κι ας σκοτώθηκες στη δουλειά, κι ας ήσουν τίμιος μέχρι αηδίας, αν και θα μπορούσες να 'κλέβεις' και λίγο μιας και δούλευες από το σπίτι, αλλά δεν το έκανες γιατί έχεις φιλότιμο.

Δυστυχώς, όπου υπάρχει φιλότιμο, υπάρχει κι ένα λαμόγιο να σε γαμάει.


Προσοχή λοιπόν. Μην πέφτεις στις παγίδες των "ιδανικών" θέσεων και μην αφήνεσαι να σε παραμυθιάζουν. Μην αγνοείς τα τυπικά της συνεργασίας που πρόκειται να κάνεις και εξασφάλιζε τη συμφωνία ΠΡΟΤΟΥ ξεκινήσεις να εργάζεσαι με γραπτά και νόμιμα έγγραφα. Αν δεν γίνει εξαρχής δεν θα γίνει ποτέ και μετά άντε να βρεις το δίκιο σου. Κάποιος άλλος θα τρίβει ευχαριστημένος τα χέρια του μετά και θα γελάει εις βάρος σου.


Δυστυχώς η κρίση ευνοεί τα λαμόγια στην εκμετάλλευση φιλότιμων άνεργων, που τείνουν να πιστέψουν οτιδήποτε ελπίζοντας ότι θα βρουν δουλειά. Φτάνει όμως!

Διαδώστε το όπου μπορείτε, σαν ένα καμπανάκι επαγρύπνησης σε όσους αναζητούν εργασία.

vL, 14/9/2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε ελεύθερα.... μπεεεεεεε!